Kaupunkisuunnittelu: Kulttuuri-Hana – Hanasaaren voimalaitos ympäristöineen

Kevään 2018 kaupunkisuunnittelukurssin aihe oli kiehtova: Mitä tehtäisiin Hanasaaren kivihiilivoimalalle, kun se jää pian pois käytöstä – millaista kaupunkia sen ympärille rakennettaisiin.

Vierailu voimalan korkeissa kattilahalleissa oli inspiroiva: Millaista sirkustaiteilijoiden tilaa siihen voisikaan rakentaa, ja toisen kattilahallin voi jättää täyteen kiehtovia laitteita ja portaita ja päästää ihmiset seikkailemaan sinne. Hiilenkuljetushihnan diagonaali on upea maisemaa rajaava elementti maisemassa, siitähän saisi vaikka liukuradan…Oljysäiliöistä tanssisalin, 70-luvun sosiaalirakennuksesta viimeisen päälle retroravintolan, sen katolle terassin. Konepajat pitäisi säästää ja ottaa osin kaupunkilaisten yhteiseen työpajakäyttöön. Rannoilta lähtisivät vesibussit, nosturissa olisi näköalakahvila…

Aihe kiehtoi mielikuvitustani ja pyörin kuin liisa ihmemaassa voimalan ympärillä. Kiire tuli, aineistoon jäi hieman lunnosmaisuutta, mutta tätä olisi ihana jatkaa koska tahansa!

Sompasaaren suunnasta Voimala on juhlallinen ja romanttinen kuin linna. Sen karhean teollisuusromantiikan rinnalle istuttaisin rannan ja voimalan väliin hedelmätarhan.
Korkean teollisuustilan salaperaisyyttä ja 1970-luvun tunnelmaa
Hiilihihna rajaa näkymiä
Määrätty suuunittelualue vaalealla. Lisäksi mietin asuintaloja hiilikasojen paikalle.
Kattokuva ja tilojen käyttö
Sisäänkäynnit
Vanhat säilytettävät rakennukset punaisella
Rakennusten käyttökaavioita
Paikoitustilat tummanharmaalla. Umpikortteleissa pihat kannen alla. Kannessa aukot, joista puut voivat kasvaa maanvaraisina.
Alue on kiehtovien näkymien kudelma. Suunnitelma vahvistaa näkymiä.
Alue on betonin ja asfaltin kovaa kaupunkia. Uudet puistot tehtaan molemmin puolin vahvistavat viherverkostoa.
Liiekennekaavioita
Alueleikkaus koillisesta lounaaseen päin
Rannassa on suhteellisen matalia palvelu- ja asuin rakennuksia, laitureita ja arkadeita. Ranta, laiturit ja katokset ovat kaupunkilaisten yhteistä tilaa.
Hulevesikosteikko luo rauhallisen oleskelualueen voimalan ja asuikortteleiden väliin.
Hiilikasojen tilalle talokasa
Piipun juurella hämärässä kuilussa kattilarannusten välissä kasvaa lumpeita. Piipun huipulla loistaa kulttuurimajakka.

Katso koko suunnitema-pdf tästä –>>