Asemakaava: Palstakylä – Asuinalue Maunulan viljelypalstojen ja Hämeenlinnan-bulevardin väliin

Katso kaava ja lue asemakaavaselostus tästä –>

Kaupunki ja yhdyskunta -kurssilla harjoittelimme asemakaavan laatimista ja piirtämistä. Ryhmätyönä saimme tehtäväksi miettiä Hämeenlinnan väylän bulevardisointia Pirkkolan-Pohjois-Haagan kohdalta ja laatia kuvitteellisen asemakaavan.

Vaikea ja monin tavoin kiistanalainen ja keskuspuiston kannalta jopa arveluttava harjoitusalue käsiteltiin ensin ryhmässä. Sijoitimme mm.asumisen ja julkisen rakentamisen tavoite-kerrosneliömetrit suurpiirteisesti alueelle, jonka joimme yksilötyönä kaavoitettaviin osiin.

Sain tehtäväkseni uuden asuinalueen kaavoittamisen Maunulan viljelypalstojen alueelle. Päädyin säästämään palstat ja korostamaan palstaviljelyn asemaa alueella. Myös alueen läpi virtaava vastikään kunnostettu taimenpuro saa kaavassani tukea luonnonmukaisesta hulevesien käsittelystä.

Aluetta leimaavat viljelypalstat, terassiviljely ja taimenpuro. Alue on kaupunkiviljelijän keidas: Asuinalueen yhteisen kahvilan ja saunan terassi avautuu viljelyksille, ja rakennukset kohoavat Hämeenlinnanväylän suuntaan muuriksi, jonka läpi kuljetaan porttikongeista terassimaisesti kohti puistoa ja palstoja laskeutuvalle asuinalueelle.

Katso kaava ja lue asemakaavaselostus tästä –>

Jälkihuomautus:

Tämä on yhdyskuntasuunnittelun pakollisiin opintoihin kuulunut asemakaavan laatimiseen liittyvä harjoitustyö. Tämä ei kerro mitään siitä, mitä keskuspuistolle tai Helsingin ulosmenoväylille minun mielestäni pitäisi tehdä tai olla tekemättä. – Sittemmin hallinto-oikeus on kumonnut Hämeenlinnanväylän bulverdisoinnin ja keskuspuiston täydennysrakentamisen.